söndag 17 oktober 2010

Bränn broarna!

Celler fungerar som små robotar, genom sofistikerade automatiska mekanismer. Lite sand i maskineriet eller en välplacerad rörtång räcker för att sabotera en automatisk process, förklarar Michael J. Behe. En malariainfektion kan liknas vid en robotarmé som anfaller en automatiserad stad. Om robotarmén alltid tar vägen över en viss bro räcker det att bränna den bron för att avstyra anfallet. Om robotarna har nyckeln till en viss dörr räcker det att ändra lite på låset så kommer dom inte in. Det är på liknande sätt som vissa blodsjukdomar skyddar mot malaria. Ändå är det ovanligt att sådana mutationer uppstår. Forskare har kommit fram till att mutationen som orsakar sickelcellanemi bara har hänt några få gånger i historien, kanske bara en gång! Det var en skadlig mutation som snart skulle försvunnit ur människosläktet om det inte vore för dess nyttiga bieffekt, skyddet mot malaria. I desperata tider när armén hotar staden är det bättre att bränna bron än att duka under. Det var ingen mutation som ökade komplexiteten i maskineriet och den ändrade inte ens immunförsvaret som har till uppgift att skydda mot angrepp. Sådana händelser karaktäriserar ett skyttegravskrig, inte en kapprustning.

Allt Gott!

onsdag 13 oktober 2010

Kapprustning eller skyttegravskrig

Malaria dödar miljontals människor varje år skriver Michael J. Behe i början av andra kapitlet i The Edge of Evolution. Genom åren har astronomiska antal parasiter försökt överleva och fortplanta sig i människor, och de med fördelaktiga mutationer har förökat sig mest. Samtidigt har människor med skyddande mutationer blivit fler. Tack vare DNA-sekvensering känner vi till flera av dessa mutationer och malaria ger oss därför en enastående överblick av pågående evolution. Vad vi lärt oss av dessa studier är grundläggande och överraskande:

1. Evolution är osammanhängande och begränsad.

2. Kampen mellan parasit och värd utgör inte en kapprustning, utan ett destruktivt skyttegravskrig.

3. Även om det bara krävs en enkel mutation för överlevnad så tar det tid innan den uppstår.

4. Om man räknar om förändringstakten hos malaria som har enorm reproduktion till däggdjur som har ganska låg reproduktion så får vi en uppfattning om evolutionens potential.

Allt Gott!

söndag 10 oktober 2010

Ana gränsen

En svårighet för Michael J. Behe som kritiserar evolutionsteorin är att folk tror att han avfärdar den helt och hållet. Så är det inte. Slumpmässiga mutationer kan gott förklara några egenskaper i naturen, men inte andra. Behe försöker hitta gränslinjen. När det gäller malaria har evolution gjort våra läkemedel verkningslösa. Evolution har också gjort sjukdomen sickelcellanemi vanligt i malariatäta områden. Det krävs två anlag för att få sickelcellanemi, ett från mamma och ett från pappa. De som bara bär på ett anlag blir inte särskilt sjuka, men de blir motståndskraftiga mot malaria. Sickelcell uppstod genom en enkel destruktiv mutation för tusentals år sedan, men malaria har inte utvecklat något motvapen. För parasiten tog evolution effektivt udden av läkemedel men stod helt verkningslös mot en blodsjukdom, trots tusen gånger så mycket tid. Någonstans däremellan går gränsen för vad evolution kan åstadkomma.

Allt Gott!

lördag 9 oktober 2010

Politik i kyrkan?

Göran Skytte skjuter skarpt i en kolumn i SvD apropå biskop Brunnes lovprisning av Vänsterns demonstration mot rasism. Inte för att kyrkan tar politisk ställning, utan för att bara vissa politiska ställningstaganden är accepterade. Jo det har jag märkt. Yttranden om äktenskap eller vetenskap är inte uppskattat om det kommer från kyrkan.

Allt Gott!

Samvetsfrihet

Europarådet har beslutat om samvetsfrihet när det gäller abort. Ingen personal eller vårdinrättning kan tvingas till (eller diskrimineras för vägran) att utföra eller assistera vid abort. Tidningen Dagen skriver att  beslutet kom efter att riksdagsledamot Carina Hägg (S) motionerat om begränsningar i samvetsfriheten. Snopet för Carina men glädjande för alla som känner sig tveksamma att utföra aborter. Nu ska det inte längre hindra någon att  satsa på en karriär som barnmorska eller gynekolog hoppas jag.

Tillägg: Nu har även DN skrivit om detta. Jag som trodde man skulle förtiga de nya direktiven i Sverige.

Allt Gott!

fredag 8 oktober 2010

Darwinismens matematiska begränsningar


Utdrag ur The Edge of Evolution av Michael Behe, lekmannamässigt översatt för er bekvämlighet :-)

I tusentals år utkämpade människan ett omedvetet krig mot malaria där enda försvaret var att nöta ut motståndaren genom slumpmässiga mutationer och naturligt urval, det Charles Darwin gjort känt som evolution. De senaste femhundra åren har en radikalt annorlunda faktor förändrat kriget. Genom att använda vår förmåga att resonera har vi upptäckt mycket om vår omvärld som varit dolt för våra förfäder. Särskilt upptäckten av mikroskopiska parasiter har möjliggjort för oss att ta upp kampen mot fienden. I stället för att vänta på lyckosamma mutationer har mediciner upptäckts och utvecklats som kan döda malaria. I början av den nya rationella fasen begränsades kriget till användandet av växter som naturen försåg oss med. Det senaste trekvarts seklet har framsteg i kemi, medicin och grundläggande biologi lett fram till nya mediciner som naturen aldrig tänkt på.

De första strålande resultaten sopade rent vart än de användes. De grymma malariaparasiterna dukade under i oräkneliga biljoner. På det glada 50-talet pratades det mycket om att utrota malaria helt och hållet. Mänskligheten skulle snart leva i en värld fri från sin uråldriga nemesis. Det var lätt att vara optimistisk. Vid samma tid trodde man att andra små gissel som sjukdomsalstrande bakterier, virus och till och med skadeinsekter kunde avvärjas med mediciner och kemikalier. Tidiga segrar på dessa fronter fanns det gott om.

Nuförtiden är stämningen dyster. Mirakelmedicinerna är på tillbakagång eller har misslyckats. I tidningen Science publicerades för några år sedan en artikel med titeln ”Klorokinets begravning”1 som handlar om den medicin som i årtionden var standardbehandling mot malaria. Borta är talet om seger över malaria, ersatt av en blygsam förhoppning att kanske kunna begränsa sjukdomen. Malaria verkar faktiskt öka i Afrika.2 Även om det ännu inte ser ut som när det var som värst så har kriget mot P. falciparum nått ett obehagligt dödläge. Till vårt förtret har den oväntade envisheten hos parasiten bevisat att evolution är kraftfull hos både vänner och fiender. Sickle Eve är inte ensam om att dra nytta av en lyckad mutation. P. falciparum kan också det tricket. Häri ligger  också ett av de bästa bevisen för Darwinismen, såväl som tydliga bevis för dess begränsning.


torsdag 7 oktober 2010

Malaria

För att verkligen studera evolution menar Behe att man måste granska förändringar på molekylär nivå, och nu är det för första gången tekniskt möjligt. Det har gjorts en del försök med vissa intressanta resultat, men det är svårt att dra några slutsatser eftersom antalet individer varit för få och tiden för kort. Det problemet finns inte i naturen, och klart lämpligast för studier är malariaparasiten. Den ger de bästa exemplen på vad evolution kan och inte kan åstadkomma.

Allt Gott!

tisdag 5 oktober 2010

Ett orimligt krav

En evolutionär väg till komplexa egenskaper måste vara utan avbrott och varje steg måste vara fördelaktigt konstaterar Behe. Han illustrerar med att vandra med ögonbindel och alltid välja små steg som leder uppåt. Man skulle i bästa fall hamna på en liten kulle utan att komma vidare, och en ravin skulle man aldrig kunna ta sig över. Om det inte finns en jämn gradvis stigande utvecklingsväg till ett biologiskt system inom rimlig tid så fungerar inte evolution. The Edge of Evolution undersöker hur svårt det kravet faktiskt är att uppnå.

Allt Gott!

Vetenskap ger skapelsetro

Anders Gärdeborn, författare till Intelligent Skapelsetro, har skrivit en debattartikel i tidningen Dagen där han argumenterar för mer vetenskap i skolorna. Ateister blir nog förvånade att ett sådant krav kommer från någon som avfärdar evolutionsteorin, men jag håller med Anders. Om vi lär ut en vetenskapligt metod och ett kritiskt förhållningssätt så kommer elever kunna genomskåda argumenten för evolution.


Allt Gott!

måndag 4 oktober 2010

En framkomlig väg

För evolution att forma livets komplexa strukturer och mekanismer krävs oräkneliga mutationer som var och en är tillräckligt fördelaktiga för stanna kvar i generna. Behe betonar vikten av en framkomlig väg från det enkla till det utvecklade. Om en organism ska uppnå högre grad av organisering måste vägen dit kunna delas upp i många små sammanhängande steg. Redan Darwin identifierade detta problem i sin bok. Om det kan visas att det existerar ett komplext organ som omöjligt kan ha formats genom många små succesiva förändringar så faller min teori, slog han fast. Det var smart av honom att vända bevisbördan mot sina opponenter, för även om det är svårt att bevisa att en sådana vägar inte finns så är det ännu svårare att beskriva en detaljerad följd av mutationer till ett avancerat organ. Enligt Behe har inga sådana beskrivningar publicerats.

Allt Gott!

söndag 3 oktober 2010

Evolutionens begränsning

Michael J. Behe har skrivit boken The Edge of Evolution - The Search for the Limits of Darwinism som gavs ut 2007. Författaren ifrågasätter evolutionsteorins förmåga att förklara uppkomsten av komplexa strukturer och mekanismer, och jag planerar att referera delar av boken här på bloggen. Behe's vetenskapliga meriter ger tyngd åt det han skriver. Han är professor i biologi och har forskat på DNA vid den amerikanska hälsomyndigheten. Han har också varit biträdande professor i kemi.

Innan man börjar diskutera är det klokt att problematisera begreppen, så att man pratar om samma sak. Behe identifierar tre viktiga element i evolutionsteorin, nämligen slumpmässiga mutationer, naturligt urval och gemensamt ursprung. Eftersom det är separata idéer måste de granskas oberoende av varandra. De sista hundra åren har vi sett enorma vetenskapliga framsteg inte minst inom genetik. Behe skriver att det finns omfattande evidens för att slumpmässiga mutationer i kombination med naturligt urval kan orsaka viktiga förändringar. Samtidigt finns det starka evidens för att slumpmässiga mutationer är strikt begränsade. Nu när vi vet gensekvenser och hur mutationer uppstår kan vi för första gånger men någon precision värdera effekten av slumpmässiga mutationer, konstaterar författaren. Han anser att potentialen av naturligt urval i kombination med slumpmässiga mutationer är kraftigt överdriven.

Allt Gott!

lördag 2 oktober 2010

Lär dig avslöja en bluff

Så förra inlägget gav oss en vaccinatin mot vaga termer och glidande definitioner. En annan pest vi behöver skydda oss mot är petitio principii, begäran om utgångspunkten eller questionbegging. Den som använder sig av questionbegging i sin argumentation förutsätter typiskt att han har vetenskapen på sin sida och att det som frågan gäller redan är bevisat. Här är ett exempel:

Fråga: Vilka bevis finns för att livet uppstod genom evolution?

Svar: Avfärda inte en vetenskaplig teori av religiösa skäl.

Svaret förutsätter det frågan gäller, nämligen att det finns så mycket vetenskapligt evidens för evolutionsteorin att den bara kan ifrågasättas av religiösa skäl. Svaret innehåller även en ogrundad anklagelse, nämligen att frågeställaren är ovetenskaplig. På så sätt har frågeställaren blivit en enkel måltavla, en straw-man. Om frågeställaren börjar försvara sin tro i det läget är loppet kört. Därför bör han eller hon inte acceptera ett sådant svar utan insistera på en jämlik debatt och stanna vid kärnfrågan.

Allt Gott!

fredag 1 oktober 2010

Hur man bevisar vad som helst

Evolution är en teori om hur människor och annat levande utvecklats från död materia. Inom den teorin ingår en rad olika oberoende idéer som tillsammans förklarar hur detta gått till. Bara för att någon av dessa idéer är verklig betyder det inte att evolution är bevisad. Ändå är det vanligt med den typen av argumentation där man ger en specifik definition av evolution och sedan vidgar begreppet. Det är ett välkänt argumentationsknep som kallas ekvivokation, och det kan exempelvis låta så: Evolution är förändring över tid. Fossil visar att hästen har förändrats över tid. Om du håller med om det så vet du att evolutionen har ägt rum.

Det låter övertygande i sin enkelhet men är givetvis logiskt felslut. Om all förändring över tid är evolution så skulle även en by som byggs upp och brinner ner vara evolution. En sanddyn i öknen som byggs upp i en storm skulle också vara resultatet av evolution. Med den typen av argumentation kan man bevisa vad som helst.

Allt Gott!