lördag 26 mars 2011

Urmakaren och Skaparen

När vi ser en klocka med sina olika delar sammansatta på ett särskilt sätt så att de tillsammans mäter och visar tiden förstår vi att det finns en konstruktör. En klocka konstruerar inte sig själv. Om någon del ändras eller flyttas så kan klockan inte visa rätt tid.
När vi ser ordning och reda i en fabrik där arbetet flyter smidigt förstår vi att det finns en organisatör. En fabrik organiserar inte sig själv. Om någon del flyttas så störs hela produktionen.
Om du har ett infekterat sår förstår du att bakterier kommit dit på något sätt. Levande bakterier bildas inte av sig själva. Liv kommer av liv.


Ty alltsedan världens skapelse har hans osynliga egenskaper, hans eviga makt och gudomlighet, kunnat uppfattas i hans verk och varit synliga. 


Allt Gott!

6 kommentarer:

  1. Kul att kika på din blogg! En fundering: Vissa typer av komplexitet kräver som du är inne på en organisatör medan somliga av de mest komplexa fenomen vi känner till är självorganiserade. Till exempel är ju det kapitalistiska världssystemet, vad man än tycker om det, betydligt mer komplext än något planekonomiskt system någonsin lyckats med. Hur vet vi att naturen bäst liknas med den planekonomiska fabriken snarare än den självorganiserande världsekonomin?

    SvaraRadera
  2. Tack för att du läser och kommenterar! Ja det ligger något i det att sociala skeenden verkar få eget liv, och påminner på så sätt om naturen. Å andra sidan står ekonomin stilla när människorna sover. Den osynliga handen utgörs ju av många personer som köper och säljer. Mer demokratisk än planekonomin, och mer komplex, men inte självorganiserande. Jag brukar likna marknadsekonomin vid ett språk som utvecklas i samspelet mellan människor. Priserna förmedlar information om tillgång och efterfrågan. När ekonomin utvecklas beror det på att någon människa tillför nya varor eller tjänster. Progress förutsätter organisatör.

    SvaraRadera
  3. Bra liknelse: marknadsekonomi är ett språk som utvecklas i samspelet mellan människor. Jag tänker mig att evolution är det som utvecklas i samspelet mellan gener och miljö. På samma sätt som ekonomin utvecklas när någon människa tillför nya varor eller tjänster, så utvecklas det biologiska livet när nya gener tillför sina nya "varor eller tjänster", eller när förändrade selektionstryck ändrar förutsättningarna för "tillgång och efterfrågan" på genernas "tjänster". Så om den enskilde företagaren är organisatören i det kapitalistiska systemet är den enskilda genen organisatören i det biologiska, tänker jag. Men ingen överorganisatör behövs varken i det kapitalistiska eller biologiska systemet för att skapa utveckling, som jag ser det. Bara massa gener eller näringsidkare som vinstmaximerar.

    SvaraRadera
  4. Så vi är överens om att marknadsekonomin organiseras av människor som köper och säljer. Om vi jämför med evolution så undrar jag vad som är vad. Du jämför gener med näringsidkare men jag förstår inte likheten mellan en person och en gen. En gen är ju bara en instruktion. Den kan inte välja vad den ska producera eller till vilket pris. Erfarenhet från ekonomiska system säger oss att det finns organisatörer bakom organisationer. Varför skulle då gener kunna organisera sig själva? Hur skulle det gå till utan kreativitet?

    Allt Gott!

    SvaraRadera
  5. Så här menade jag: man brukar prata om självorganisering när komplexiteten ökar utan att någon central organisatör med överblick planerat för ökad komplexitet. Så är fallet med marknadsekonomi, och menar jag och många med mig med evolutionen, men det finns många andra självorganiserade system. Orkaner, snöflingor, fågelflockar och mycket annat. Deras allt ökade komplexitet skapas inte genom kreativitet eller organisering utan genom positiva och negativa feedbackloopar, som dock inte är så olika marknadsekonomins principer med tillgång och efterfrågan. För geners del handlar alltså feedbacken om selektionstryck. Så varken snöflingan eller genen vill organisera sig själv förstås, men komplexiteten ökar ändå, utan varken kreativitet eller organisatör. Tänker alltså jag.

    Ha det fint!

    SvaraRadera
  6. Ja att mönster bildas i naturen är fascinerande, men organisering är något annat. Snöflingor bildas genom minsta motståndets lag. När de nått en viss storlek så blir det inget mer. Inget som går att bygga vidare på.

    Ha det gott!

    SvaraRadera