fredag 30 oktober 2009

Planeter uppstår inte av sig själva

Att förstå hur planeter formas är inte lätt ens för astronomer. Diskformade gasmoln måste vara av en ovanlig storlek, och de måste bestå längre än de verkar kunna göra. Hur planeter uppnår tillräcklig storlek för att kunna växa är ett mysterium. Det måste till orealistiska antaganden för att förklara hur en planet kan formas genom naturliga processer. Sådana svårigheter möter astronomer idag.

Allt Gott!

6 kommentarer:

  1. Visst är det underbart att det fortfarande finns stora frågor för vetenskapen att sätta tänderna i? Det vore ju för trist om man redan hade färdiga svar på allting. :)

    Kan rekommendera Bad Astronomy om du är intresserad av en bra blog om (mestadels) astronomi.

    SvaraRadera
  2. Det går inte att utesluta att vetenskapen hittar andra svar i framtiden, men för tillfället måste den vetenskapliga slutsatsen vara att planeter INTE kan uppstå genom naturliga processer.

    SvaraRadera
  3. Det är en absurd slutsats. Den korrekta slutsatsen är att man inte exakt vet hur dessa exoplaneter uppstår. Du får det att låta som att man inte har en aning. Ny data leder till nya insikter, som gör att man får förfina eller förändra de hypoteser och teorier som finns. Det är knappast så att upptäckten av dessa nya planeter totalt kommer att förändra på teorier runt planetformation, troligtvis kommer vissa ändringar att ske dock, vilket är helt naturligt förstås.

    Naturliga processer har hittills varit det bästa sättet att förklara naturliga fenomen (som t.ex planeter och hur de uppkommer). Det finns ingen anledning att blanda in magi bara för att man inte vet. Magi har ingen betryggande förklaringsförmåga och innebär inte heller att man kan göra några testbara förutsägelser. Som förklaring tillför det ingenting och för inte mänsklighetens kollektiva kunskap framåt.

    SvaraRadera
  4. Du förutsätter att bildandet av planeter är ett naturligt fenomen, men faktum är att man aldrig observerat en planet bildas! Om det inte är ett naturligt fenomen lär det inte finnas en naturlig förklaring. Astronomer har inte en aning, de tillstår att det är ett mysterium, det kan du kolla på min länkhänvisning. Inom parantes kan sägas att övernaturlig orsak inte nödvändigtvis innebär magi.

    Allt Gott!

    SvaraRadera
  5. Jag förutsätter att existensen av planeter och dess sammansättning är ett naturligt fenomen.

    Hade astronomer och kosmologer ansett att planetformation var ett totalt mysterium så hade inga teorier existerat runt det, inte ens hypoteser. Jag har läst artikeln i Creation noggrannt, samt även andra källor. Man bör nog diversifiera sin informationsinhämtning för att få en mer nyanserad bild av saken. ;)

    Vad skiljer övernaturligt från magiskt?

    SvaraRadera
  6. Då är vi överens.
    Magi är något en trollkarl styr över genom besvärjelser. Övernaturligt kan vara så mycket annat än det, exempelvis en ängel på besök.

    Allt Gott!

    SvaraRadera