tisdag 25 augusti 2009

Darwin i kunskapskanalen



När nu Darwin fyller 200 år uppmärksammas evolutionsteorin på olika sätt, och hans klarsynthet hyllas. För att förstå varför läste jag What Evolution Is av Ernst Mayr. Jared M. Diamond som skrivit förordet menar att det inte finns någon bättre bok om evolution, och New York Times kallar Mayr för 1900-talets Darwin. 1800-talets Darwin var ingalunda först med idén om evolution, men han framförde fem viktiga teorier som fortfarande utgör pelare i evolutionsteorin. Dessa är variation, gemensamt ursprung, gradvis utveckling, artnybildning och naturligt urval. Variation, artnybildning och naturligt urval utgör den mekanismen som förklarar hur gradvis utveckling från gemensamt ursprung har gått till.
Enligt Mayr är evolution är en historisk process som inte kan bevisas med samma argument och metoder som fenomen inom fysik och kemi. Istället drar man indirekta slutsatser från fossila fynd, jämförande anatomi och genetik. Givet en gradvis utveckling förväntar man sig hitta fossil med en gradvis förändring från enkla till komplexa livsformer. Så är inte fallet. Man hittar luckor i nära nog samtliga utvecklingslinjer. Archaeopteryx som är den primitivaste fågeln man hittat har hjärna, ögon, fjädrar och vingar som liknar dagens fåglar. Valar skiljer sig markant från sin närmsta kända landlevande förfader Anthracothene. Man vet mycket lite eller inget alls om släktskapen mellan de flesta artfamiljer. Ofta ger studier av anatomi och biokemi motsägelsefulla resultat. Trots detta finns ingen bättre naturlig förklaring till arternas uppkomst än den Darwin framställde.
Själva livets uppkomst är en formidabel utmaning för Darwinister att förklara. Darwin själv trodde att alla förutsättningar för livets uppkomst fanns i en pöl med ammonium och fosforsalter, ljus, värme, blixtnedslag etc. Så enkelt har det inte visat sig vara. DNA är nödvändigt för replikation, men det finns ingen teori för hur DNA fick den funktionen. Mayr konstaterar även att ingen har lyckats framställa liv i ett laboratorium.
Alla strukturella grundtyper i dagens livsformer är desamma som för 500 miljoner år sedan. Dessa grundtyper dyker plötsligt upp i det Cambriska jordlagret vilket ger en för Mayr förbryllande bild av extremt snabb evolution. Lika förbryllande är avstannad evolution som ses hos levande fossil som kvastfeningen. En tredjedel av de första bakterierna går inte att särskilja från dagens bakterier. Detta ser Mayr som en av framtidens utmaningar för evolutionsteorin.
Ikväll sändes programmet Darwins laddade idé i kunskapskanalen. Ateisten Richard Dawkins fick fritt spelrum att utmåla alla tvivlare som löjliga eller okunniga. Han gick så långt att religion är ett hot mot sund vetenskap, och att kristna som accepterar evolution men ändå behåller sin kristna tro är inkonsekventa och gör våld på sig själva.

Allt Gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar