En ung man i 30-årsåldern har avlidit i sitt hem i vad man misstänker kan vara svininfluensa. Man har tagit prov och väntar svar imorgon. Eftersom han hade feber och förkylningssymptom ligger det nära till hands att misstänka svininfluensa. Andra tänkbara orsaker är hjärtsjukdom eller blodförgiftning. Vaccineringen väntas komma igång i början av september. Med tanke på att vi har runt tusen konfirmerade fall av svininfluensa så är det oroväckande många som är svårt sjuka. Därför ser jag det som en självklarhet att låta vaccinera mig så snart jag får chansen, och hoppas att alla som läser detta gör likadant. Om inte för sin egen skull så av solidaritet med känsligare individer. Ju fler som vaccinerar sig desto mindre risk för omfattande smittspridning. Jag tror annars risken är överhängande att hundratals svenskar avlider i svininfluensan i höst. Låt oss hoppas och be för att det inte blir så.
Allt gott!
måndag 31 augusti 2009
fredag 28 augusti 2009
Ung gravid kvinna i ecmo
Ännu en ung svensk har utslagen lungfunktion till följd av svininfluensa. Den här gången är det en gravid kvinna under 30 år. Gravida är särskilt känsliga av två anledningar. Dels är deras immunförsvar nedreglerat för att inte stöta bort fostret, och dels tar fostret plats och minskar utrymmet för lungorna. Det innebär att lungblåsorna lättare kollapsar. Karolinska har utökat antalet ecmoplatser och planerar att utöka ytterligare när smittspridningen tar fart. Brasilien är det land som haft flest dödsfall i svininfluensan, kring femhundra har jag för mig. Det skulle motsvara ungefär 30 dödsfall i sverige. Hoppas man kan uppbåda många ecmo-platser.
Allt Gott!
Allt Gott!
torsdag 27 augusti 2009
What evolution is
The rise of the living world är tredje kapitlet i boken av Ernst Mayer som jag läser för att granska evolutionsteorin. Här står att astronomiska och geofysiska fynd talar för att jorden är ungefär 4,6 miljarder år gammal. Astronomer uppskattar att förutsättningar för livets uppkomst fanns för ungefär 3,8 miljarder år sedan, och i jordlager som bedömts vara cirka 3,5 miljarder år gamla hittas ett rikt utbud av fossilerad livsformer, de tidigast som hittats. Dessa fossil är påtagligt lika bakterier som lever idag. I jordlager längre upp av en miljard år senare dato ses de första eukaryota livsformerna, och de skiljer sig markant i det att de har en cellkärna. Man förstår inte hur kärnan uppstod, än mindre varför den uppträder så plötsligt i jordlagren. Fynden av dessa första eukaryoter är extremt fattiga. Enligt Darwinismen borde det finnas en gradvis kontinuitet hos fossilen i på varandra följande jordlager, men som Darwin konstaterade ger oss fossila fynd nästan inget annat än luckor.
När man upptäckte att genernas molekyler kan jämföras trodde man att organismers släktskap skulle kunna fastställas, men det visade sig inte vara så lätt eftersom nya egenskaper uppträder som ett mosaikmönster hos arterna längre upp i jordlagren. Om en egenskap eller gen talar för släktskap kan en annan tala emot. Detta förklaras med att samma egenskaper uppkommit och försvunnit flera gånger under tidens gång, och allt sägs passa perfekt i det Darwinistiska ramverket. Undertecknad kan inte undgå att tycka att evolutionsteorin är hyperflexibel.
När man upptäckte att genernas molekyler kan jämföras trodde man att organismers släktskap skulle kunna fastställas, men det visade sig inte vara så lätt eftersom nya egenskaper uppträder som ett mosaikmönster hos arterna längre upp i jordlagren. Om en egenskap eller gen talar för släktskap kan en annan tala emot. Detta förklaras med att samma egenskaper uppkommit och försvunnit flera gånger under tidens gång, och allt sägs passa perfekt i det Darwinistiska ramverket. Undertecknad kan inte undgå att tycka att evolutionsteorin är hyperflexibel.
Carl von Linné systematiserade arter utifrån deras likheter. Denna möjlighet att ordna arter och familjer hierarktiskt användes av Darwin som ett argument för gemensamt ursprung och arters inbördes släktskap. Homologa organ identifierades med varierande form och funktion. Framben och vingar menade man var samma organ. För att avgöra vilka organ som var homologa definierade Darwin homologi utifrån släktskap, dvs organ från två arter är homologa ifall de har utvecklats från ett och samma organ hos en gemensam förfader. Detta medför ett cirkelresonemang eftersom man vill använda homologa organ som argument för gemensamt ursprung. Tyvärr finns än idag ingen bättre definition för homologa organ.
Det undgår mig än så länge varför vi firar Darwins 200-årsdag.
Allt Gott!
Utanför vår kontroll
De flesta som insjuknar i svininfluensan får inte värre symptom än vid en vanlig säsongsinfluensa, och inte heller äldre eller nedsatta individer verkar ha mer att frukta än de har av säsongsinfluensan. Vad som är anmärkningsvärt är att unga friska individer kan bli dödligt sjuka, så sjuka att lungfunktionen helt slås ut. Vad beror denna märkliga fördelning på? Svaret tycks ligga i immunförsvaret. Det cellmedierade (till skillnad från antikropp) försvaret har visat sig inducera och uppreglera tidig inflammation och cellsönderfall. Det verkar som att detta kan slå över så att lungvävnaden tar stryk. Det skulle förklara varför det var förhållandevis många unga människor som dog i spanska sjukan. Man kan spekulera över om det finns en genetisk predisponering för den här typen av reaktion. I så fall blir statistik från andra länder mindre tillförlitlig. Nu måste jag understryka att jag inte skriver detta för att skrämma upp någon, allt tyder på att dödligheten kommer bli högst någon promille. Poängen är att det ligger utanför vår kontroll, och det ger anledning att fundera över vart man ska vända sig när vetenskapen inte har några svar.
Allt Gott!
onsdag 26 augusti 2009
4 unga med utslagen lungfunktion
Redan nu innan smittspridningen kommit igång på allvar ligger fyra unga svenskar med utslagen lungfunktion. För att överleva medan lungorna läker vårdas de i ecmo, en maskin som syresätter blodet utanför kroppen. De ligger nedsövda helt stilla utan att andas, men med maskinens hjälp mår kroppen bra. Även om man inte kan göra statistik på fyra individer är det ändå illavarslande många som samtidigt behöver den här typen av avancerad intensivvård. Vad händer om 50 unga svenskar behöver ecmo samtidigt i höst?
tisdag 25 augusti 2009
Darwin i kunskapskanalen
När nu Darwin fyller 200 år uppmärksammas evolutionsteorin på olika sätt, och hans klarsynthet hyllas. För att förstå varför läste jag What Evolution Is av Ernst Mayr. Jared M. Diamond som skrivit förordet menar att det inte finns någon bättre bok om evolution, och New York Times kallar Mayr för 1900-talets Darwin. 1800-talets Darwin var ingalunda först med idén om evolution, men han framförde fem viktiga teorier som fortfarande utgör pelare i evolutionsteorin. Dessa är variation, gemensamt ursprung, gradvis utveckling, artnybildning och naturligt urval. Variation, artnybildning och naturligt urval utgör den mekanismen som förklarar hur gradvis utveckling från gemensamt ursprung har gått till.
Enligt Mayr är evolution är en historisk process som inte kan bevisas med samma argument och metoder som fenomen inom fysik och kemi. Istället drar man indirekta slutsatser från fossila fynd, jämförande anatomi och genetik. Givet en gradvis utveckling förväntar man sig hitta fossil med en gradvis förändring från enkla till komplexa livsformer. Så är inte fallet. Man hittar luckor i nära nog samtliga utvecklingslinjer. Archaeopteryx som är den primitivaste fågeln man hittat har hjärna, ögon, fjädrar och vingar som liknar dagens fåglar. Valar skiljer sig markant från sin närmsta kända landlevande förfader Anthracothene. Man vet mycket lite eller inget alls om släktskapen mellan de flesta artfamiljer. Ofta ger studier av anatomi och biokemi motsägelsefulla resultat. Trots detta finns ingen bättre naturlig förklaring till arternas uppkomst än den Darwin framställde.
Själva livets uppkomst är en formidabel utmaning för Darwinister att förklara. Darwin själv trodde att alla förutsättningar för livets uppkomst fanns i en pöl med ammonium och fosforsalter, ljus, värme, blixtnedslag etc. Så enkelt har det inte visat sig vara. DNA är nödvändigt för replikation, men det finns ingen teori för hur DNA fick den funktionen. Mayr konstaterar även att ingen har lyckats framställa liv i ett laboratorium.
Alla strukturella grundtyper i dagens livsformer är desamma som för 500 miljoner år sedan. Dessa grundtyper dyker plötsligt upp i det Cambriska jordlagret vilket ger en för Mayr förbryllande bild av extremt snabb evolution. Lika förbryllande är avstannad evolution som ses hos levande fossil som kvastfeningen. En tredjedel av de första bakterierna går inte att särskilja från dagens bakterier. Detta ser Mayr som en av framtidens utmaningar för evolutionsteorin.
Ikväll sändes programmet Darwins laddade idé i kunskapskanalen. Ateisten Richard Dawkins fick fritt spelrum att utmåla alla tvivlare som löjliga eller okunniga. Han gick så långt att religion är ett hot mot sund vetenskap, och att kristna som accepterar evolution men ändå behåller sin kristna tro är inkonsekventa och gör våld på sig själva.
Allt Gott!
måndag 10 augusti 2009
Medicinare har litet intresse för evolutionsteorin
Läkare diskuterar sällan Darwins evolutionsteori, vare sig i utbildning, sjukvård eller forskning. Det konstateras av professor Johan Frostegård i en intervju i Läkartidningens kultursidor. Han tror det beror på att Darwins lära historiskt tagits som förevändning för allt från rasteorier och massmord till tvångssteriliseringar och dödshjälp. Han menar att evolutionära mekanismer illustreras av cancer, där genetiskt muterade cancerceller reproducerar sig på andra cellers bekostnad. Han undrar om människans hjärna är ett hastverk som framkallat ökad känslighet för cancer, och spekulerar att människan kanske blir mindre och mindre intelligent.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)