söndag 17 februari 2013

Sinaihalvön

Tidigare har jag visat flera landskapsbilder med tydliga spår efter Noas flod, och här kommer en till. Det på sinaihalvön.


Avrinnande vatten har eroderat den plana ytan från kanterna och in. Den plana ytan utgörs av sediment som lagt sig under en tidigare fas av översvämningen. Av vattendragens utseende drar vi slutsatsen att det rört sig om stora mängder hastigt strömmande vatten, och de skarpa kanterna avslöjar att det inte var särskilt länge sedan det hände.

Allt Gott!

tisdag 12 februari 2013

Victoriafallen

Tidigare i den här bloggserien hintade jag om att Victoriafallen spelar en nyckelroll i södra afrikas topografi. Vi närmar oss nu en förklaring till detta. Igår följde vi spåren av stora vattenflöden genom Angola uppströms och konstaterade att de började tvärt från ingenstans. Nu följer vi spåren nedströms och hamnar i Botswana. Här finns det torrlagda Okavangodeltat.
Ett delta kan bara byggas på när det svämmar över, så vi simulerar en översvämning med datorns hjälp. Det är nu vi ser att Victoriafallen utgör en flaskhals för att tömma området på vatten. Vid en översvämning skulle strömmarna här bli mycket kraftiga och förmå gräva ut en kanal likt den vi idag ser leda fram till Victoriafallen. Problemet är att denna kanal löper genom ett höglänt område, så för vattnet att börja gräva kanalen kräver att vattenytan var flera hundra meter högre än den är idag. I nedanstående höjdprofil syns det tydligt att kanalen skär igenom höglandet.
Nu har jag i flera bloggposter visat min poäng, nämligen att spåren efter Noas flod är tydliga i södra afrika. Därmed avslutar jag bloggandet för denna gång och ska försöka ligga lågt på nätet under fastan inför påsken. Påsken handlar om det mest centrala i kristen tro, nämligen Jesus död och uppståndelse. Genom honom skapades världen och i honom är vi räddade till evigt liv.

Allt Gott!

måndag 11 februari 2013

Torra floder i Angola

På bilden i bloggposten om afrikas topografi ser man ett tydligt mönster i Angola. Om vi tittar lite närmare och lägger till blå höjdkurvor ser det ut så här:
Det är stora torra flodbäddar som löper tätt och parallellt ner mot Botswana. Någon gång har stora mängder vatten runnit av det här flackt sluttande landområdet. Varifrån kom vattnet? Vi följer en av flodbäddarna uppströms.
Flodbädden är väldigt bred nästan hela vägen så det verkar ha varit avflödet snarare än tillflödet som bestämt flödet. Att fårorna är jämnt fördelade och förgrenade talar också för att detta är märken efter en översvämning som rinner undan. Nuförtiden rinner inte sådana vattenmängder någonstans.
På sista bilden ser man spåren av en liten ringlande vattenström centralt i den jättelika torrlagda flodbädden. Det här tolkar jag som att hela Afrika varit översvämmat.

Allt Gott!

söndag 10 februari 2013

Kunene river

När syndafloden drog sig tillbaka stängdes vattnet i Botswana in av omkringliggande högland så att det åt väster tömdes norr eller söder om Namibia, se kartan i förra blogposten. I norra Namibia rinner floden Kunene i en dalgång som skär rakt igenom ett extra höglänt område. Om det bara handlade om regnvatten hade man förväntat sig att vattnet letade sig runt bergområdet men eftersom hela bergområdet stod under vatten kunde vattnet välja den kortare vägen tvärs igenom.






Hela landskapet är märkt av det tillbakadragande vattnet.

Allt Gott!

fredag 8 februari 2013

Södra Afrikas topografi

I förra blogposten skrev jag att mycket av vattnet från södra Afrika rann av kontinenten i Namibia. Här får ni se en karta som demonstrerar höjdförhållanden på kontinenten så ser ni själva vart vattnet måste ta vägen. Botswana är en bassäng omgivet av länder med högre mark, så vattnet efter syndafloden rann ut mellan dessa höglänta områden. Havsytan sjönk snabbare än vattenytan i bassängen, så höjdskillnaden orsakade kraftiga strömmar i de flaskhalsar där vattnet kunde passera ut. De kraftiga strömmarna grävde ut raviner och förde med sig sedimentmassor till kusterna.



Som ni ser är Viktoriafallen en sådan flaskhals.

Allt Gott!

onsdag 6 februari 2013

Fish canyon

Världens näst största canyon ligger i Namibia där mycket av vattnet efter Noas flod rann av södra afrika. I fågelperspektiv ses tydligt spåren efter vattenströmmarna.
Allt Gott!