tisdag 12 februari 2013

Victoriafallen

Tidigare i den här bloggserien hintade jag om att Victoriafallen spelar en nyckelroll i södra afrikas topografi. Vi närmar oss nu en förklaring till detta. Igår följde vi spåren av stora vattenflöden genom Angola uppströms och konstaterade att de började tvärt från ingenstans. Nu följer vi spåren nedströms och hamnar i Botswana. Här finns det torrlagda Okavangodeltat.
Ett delta kan bara byggas på när det svämmar över, så vi simulerar en översvämning med datorns hjälp. Det är nu vi ser att Victoriafallen utgör en flaskhals för att tömma området på vatten. Vid en översvämning skulle strömmarna här bli mycket kraftiga och förmå gräva ut en kanal likt den vi idag ser leda fram till Victoriafallen. Problemet är att denna kanal löper genom ett höglänt område, så för vattnet att börja gräva kanalen kräver att vattenytan var flera hundra meter högre än den är idag. I nedanstående höjdprofil syns det tydligt att kanalen skär igenom höglandet.
Nu har jag i flera bloggposter visat min poäng, nämligen att spåren efter Noas flod är tydliga i södra afrika. Därmed avslutar jag bloggandet för denna gång och ska försöka ligga lågt på nätet under fastan inför påsken. Påsken handlar om det mest centrala i kristen tro, nämligen Jesus död och uppståndelse. Genom honom skapades världen och i honom är vi räddade till evigt liv.

Allt Gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar