tisdag 28 april 2009

Mellan ont och gott

Kampen mellan ont och gott är ett ständigt återkommande tema i filmer och böcker. Det måste vara något mänskligt behov av att dela upp världen i två lag och heja på de goda. Särskilt barn gör så och även om tonåringar ofta kan nyansera sig något om gränsen mellan ont och gott så är gränsen mellan rätt och fel ofta fortfarande knivskarp. Hos vuxna har jag lagt märke till två förhållningssätt. Antingen har man stora gråzoner mellan ont och gott, rätt och fel, eller så fortsätter man att nyansera genom att skruva upp kontrasten på de suddiga fälten. Det senare kräver mer ansträngning och man blir aldrig färdig.

Allt Gott!

3 kommentarer:

  1. Intressant infall och perspektiv men jag skulle behöva en skarpare kontrast mellan de två förhållningssätten hos vuxna för att veta att jag är med på galoppen.

    SvaraRadera
  2. I gränslandet mellan rätt och fel kan man antingen se gråzoner och nöja sig med det, eller försöka skärpa blicken och se att det som ser grått ut på håll i själva verket utgörs av ett svartvitt mönster. Ibland är gränsen tydlig, och ibland måste man gå nära för att se det finspräckliga mönstret. Även när något innehåller både ont och gott, rätt och fel, så är det inte jämngrått, utan det går att urskilja vad av innehållet som är gott och vad som är ont. Inte säkert att man ser det från början, men med rätt verktyg går det att skruva upp kontrasten och se gränsdragningen även där den är slingrig.

    SvaraRadera
  3. Gott och inte grått är i alla fall ditt bloggeri. Följer med spänning.

    SvaraRadera