lördag 26 februari 2011

Evolution vet inget om utveckling

Jag har motiverat att utveckling är progressiv förändring som handlar om organisering. Sådana förändringar går att bygga vidare på. Om man ska bygga ett torn duger det inte att en kloss bygger på höjden, den måste ge förutsättningar för fler klossar också. Samma sak gäller i schack, om du flyttar pjäser för kortsiktiga vinster så blir du ingen vinnare. En vinnare bygger upp ett spel med hänsyn till vad som kan hända tio eller tjugo steg fram i spelet. Vissa drag kan verka meningslösa eller negativa för stunden, men kan senare visa sig vara helt avgörande för spelets utveckling. Om vi tillämpar detta på levande organismer motsvaras pjäsförflyttningar av mutationer. Den bäst lämpades överlevnad sållar fram kortsiktigt fördelaktiga mutationer, men kan inte identifiera en progressiv mutation. Därför är evolutionen impotent.

Allt Gott!

fredag 25 februari 2011

Så var det i Bäve

Jag är uppvuxen i Svenska Kyrkan, Bäve församling i Uddevalla. Något av det bästa var alla församlingsläger som anordnades där alla åldrar var välkomna. Det var skidläger och gemenskapsläger då vi några dagar levde som en stor familj. Som barn fick jag på så sätt lära känna många vuxna som medvetet eller omedvetet blivit förebilder. När Carl-Henrik Jaktlund nu efterlyser sådana läger inser jag hur lyckligt lottat jag varit.

Allt Gott!

tisdag 22 februari 2011

Utveckling eller Anpassning?


I naturen ser vi välorganiserade strukturer och mekanismer. Organisering innebär uppdelning av arbetet mellan särpräglade delar specialiserade för olika funktioner. När det sker en förändring mot mer organisering kallar vi det progress. Naturligt urval leder till progress ansåg Charles Darwin, för alla fysiologer erkänner att specialiserade organ är en fördel för organismen, och därför kommer välorganiserade individer att överleva. Å andra sidan skriver han att naturligt urval inte nödvändigtvis alltid leder till progressiv utveckling, för ibland kan en förenkling vara det som omständigheterna kräver. I ett evolutionärt perspektiv är nyare former generellt sett mer välorganiserade, men i vissa fall kan nyare livsformer ha regredierat i utvecklingen. Darwin ansåg att organ tillbakabildades om de inte kom till användning. Många förändringar är neutrala vad gäller graden av organisering, men gör ändå individen bättre lämpad för sin miljö. Det finns många exempel på den typen av enkel anpassning. Progressiv utveckling finns det bara en handfull tveksamma exempel på.

Allt Gott!

tisdag 8 februari 2011

Utbildning övertygar inte om evolution

I det senaste numret av den välrenomerade tidskriften Science publiceras en amerikansk studie om highschool-lärares sätt att undervisa om jordens uppkomst. Trots att det finns domstolsbeslut på att undervisning om annat än materialistiska förklaringar är mot konstitutionen så uppger hela 13% att de lägger minst en timmas undervisning för kreationismens sak. 28% förespråkar evolution i sin undervisning medan hela 60% förhåller sig neutrala. Eric Plutzer, professor i statsvetenskap, menar bekymrat att eleverna därmed går miste om en rik undervisning och tror det kan avhjälpas genom att lärarna tränas mer i vetenskap och evolution, helt i linje med den vanliga uppfattningen att tro på Bibelns skapelseberättelse hänger samman men låg utbildning. Det tror inte Randy Moore, professor i biologi, som upplyser om att problemet inte är någon nyhet. Lärarna är redan välutbildade i biologi och vet vad evolution är, de vill bara inte tro på vad vi talar om för dem, säger professor Moore. Inte heller forskare blir klokare på evolutionen av mer studier antyder en artikel i Nature. Snarast blir man ständigt förbryllad. Med tanke på detta är det märkligt att så många ändå köper evolutionsteorin rakt av utan att tänka själva. Det är ju helt ologiskt att livet uppstod av sig självt.

Allt Gott!

onsdag 2 februari 2011

Onda makter

Ni måste läsa Ann Charlott Altstadts krönika i Aftonbladet om Kristdemokraterna, den är ganska underhållande. Hon mjukstartar med en hänvisning om att 13% av svenskarna inte tror på evolutionen (är vi så många?) och kallar sedan partiets personvalda riksdagsledamöter för högerkristna fundamentalister. Sedan spårar det ur fullständigt när hon tar en föga trovärdig avhoppares berättelse för sanning om hur kristna resonerar. Om det är någon som letar onda makter i buskarna så är det väl Ann Charlott själv.

Allt Gott!

PS I Dagen tillbakavisar partiet Ann Charlotts spekulationer om att Livets Ord sponsrar partiet. Även Livets ord förnekar detta. DS